FAQ

Hier vindt je de meest gestelde vragen over katten trimmen. Geen antwoord gevonden op jouw vraag? Neem gerust even contact met ons op.  Lees hier onze algemene voorwaarden voor het trimmen.

Trimmen jullie enkel aan huis?

Voorlopig trimmen wij aan huis in de regio's: West- en Midden-Limburg, Hageland en de Kempen. Dit zijn de volgende steden (en hun deelgemeenten): Beringen, Diest, Geel, Halen, Ham, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Laakdal, Leopoldsburg, Lummen, Scherpenheuvel, Tessenderlo, Zonhoven. 

Wat moet je meebrengen voor een trimbezoek?

Hoe kan ik mijn kat het best voorbereiden op een trimbezoek?

De meeste eigenaren vinden een bezoek aan de dierenarts of kattentrimmer best spannend. Ze moeten immers al eerst hun kat in het mandje krijgen. Ze maken zich soms zorgen hoe de kat gaat reageren.

Er zijn wel een aantal dingen die je kan doen om het stressniveau naar beneden te halen.

Allereerst: probeer zelf rustig te blijven. Een kat voelt deze spanning aan en kan hem overnemen. Verder kan je de stress van het draagmaandje en de autorit verminderen door deze tips hier naast.

In ons trimsalon maken we de eerste keer uitgebreid kennis met onze nieuwe kattenklant. We nemen de tijd om de kat op zijn gemak te stellen en proberen de spanning wat te verminderen door een leuk speel- of snoepmomentje. 

Wat is vachtvriendelijk trimmen?

De vacht van een kat heeft een aantal belangrijke functies. Bij vachtsparend of vachtvriendelijk trimmen proberen we de vacht van de kat zo min mogelijk te verstoren.

Zo kan het zijn natuurlijke functie zoals temperatuurregulatie en bescherming  uitoefenen.

Dit betekent dat we bij het scheren van klitten en vilt, het niet aangetaste haar  laten staan. Meestal zorgt dit dan voor rare kapsels maar hier heeft jouw kat absoluut geen last van. 

Wat is katvriendelijk trimmen?

Katten hebben snel last van stress, ook al laten de meeste dit niet altijd direct zien. Wanneer jouw kat een bezoekje brengt aan een vreemde plaats zoals een kattentrimmer of de dierenarts, brengt dit de nodige spanningen mee.

Wij proberen zoveel mogelijk rekening te houden met het karakter van jouw kat om het stressniveau zo laag en zo kort mogelijk te houden. Dit betekent soms dat we de beslissing maken om jouw kat niet te behandelen omdat de kat onder te veel stress staat.

Wanneer dit voorkomt, zoeken we samen naar een andere oplossing.  Sommige katten voelen zich thuis meer op hun gemak, of laten de vacht beter verzorgen door hun eigenaar. Soms schrijft de dierenarts een kalmerend middel voor je de kat kan geven vooraleer je naar het trimsalon komt.

 

Wat ook zeker helpt is de stress thuis voor de kat zo veel mogelijk verlagen. 

Vaak valt het niet op dat de kat reeds thuis gespannen is. Sommige katten zijn hier uiterst gevoelig aan. In extreme gevallen behandelen we de kat tijdens een roesje maar dit is enkel de allerlaatste optie.

Dit overleggen we uiteraard met een dierenarts want niet alle katten komen hier voor in aanmerking.

Moeten alle katten naar de trimmer?

Absoluut niet. De meeste katten kunnen perfect voor zichzelf zorgen. Ze wassen zichzelf immers 3 uur per dag.  Als zij het zelf goed doen, is het niet nuttig om naar een kattentrimmer te gaan.

Veel katten krijgen in hun leven nooit te maken met een kattentrimmer. Kattentrimmers zijn er vooral voor bepaalde types raskatten zoals Perzen, Maine Coons, of Ragdolls, zieke katten, katten met pijn of artrose, katten met overgewicht,  katten met een handicap en senior katten. 

Hoe vaak moet ik thuis mijn kat borstelen?

Dit is afhankelijk van de vacht van jouw kat. Omdat wij vachtvriendelijk trimmen, raden wij aan zo weinig mogelijk te doen aan de vacht van jouw kat, behalve als het echt nodig is. 

Als de kat het zelf kan, is het voor hen niet nodig om vachtondersteuning te bieden. Het persoonlijke advies voor jouw kat krijg je van ons op een trimbezoekje, want iedere kat is anders en verdient een individuele benadering. 

Welke borstel moet ik gebruiken?

Als de kat zichzelf kan verzorgen zonder problemen dan hoef je niet te borstelen. Als er toch verzorging nodig is, raden wij  een eenvoudig klein slickerborsteltje en eventueel een combikam en een microvezeldoekje of  een microvezelhandschoen aan.

Alle andere materialen die er bestaan, gebruik je volgens het vachtvriendelijke principe beter niet omdat dit op lange termijn schade aanricht aan de vacht. Alle scherpe kammen, borstels en harken hoef je niet aan te kopen. Alles met rubber is evenmin geschikt. Een fijne kam kan gebruikt worden in uitzonderlijke gevallen maar enkel op aanraden van een kattentrimmer.

Regelmatig horen wij dat er een vlooienkam aangeraden wordt, om  haar uit te kammen wanneer de kat in de rui zit. Dit is absoluut geen goed idee. De fijne tanden zorgen dat er teveel "gezond" haar wordt uitgetrokken en hierdoor kunnen de haarzakjes beschadigen. Iets wat op lange termijn voor nog meer haarverlies zorgt.

Mijn kat heeft last van klitten. Wat moet ik doen?

Ga vooral niet zelf proberen de klitten uit te kammen. Klitten uitkammen doet pijn en dit kan er voor zorgen dat de kat kammen als onaangenaam gaat bestempelen.

Met de schaar een de slag gaan, is ook geen goed idee. Een kattenhuidje is erg flexibel en teer. Je kan er met schaar heel snel een gat in knippen, met een dierenartsbezoekje tot gevolg.

Kom voor klitten zeker langs in ons trimsalon. Wij helpen je verder en geven je advies hoe deze te voorkomen in de toekomst. Maak hier een afspraak.

Mijn kat heeft last van vilt. Wat moet ik doen?

Vervilting is altijd een noodgeval. De kat ervaart hier pijn door en wordt beperkt in bewegingsvrijheid. Bij vervilting is het raadzaam om zo snel mogelijk bij een kattentrimsalon langs te gaan. Maak hier een afspraak.

Kunnen jullie het haar van mijn kat afscheren?

Wij scheren enkel katten uit noodzaak. Dit betekent wanneer er geen andere optie is. Vervilting of hevige klitten zijn hier een voorbeeld van, ook bij sterk gestresseerde katten scheren wij kleinere klitten weg in plaats van uit te kammen. Zo kunnen we de trimbeurt zo kort en pijnloos mogelijk maken. We scheren enkel de beschadigde vacht zodat de gezonde vacht de huid van de kat nog kan beschermen. 

Mijn kat heeft kale plekken. Wat moet ik doen?

Bij een kat met kale plekken verwijzen wij steeds door naar een dierenarts. Kale plekken zijn niet normaal en er is meestal sprake van huidprobleem. 

Knippen jullie modellen in kattenvacht zoals een lion cut?

Als vachtvriendelijk trimmer staan wij in voor het comfort en de gezondheid van uw kat. De haren knippen voor esthetische redenen, lijkt misschien wel mooi maar het heeft om verschillende redenen een negatieve invloed op jouw kat.

 

  1.  Door het regelmatig scheren van gezonde vacht, groeit er minder kwalitatieve vacht terug die sneller klit.
  2. Op bepaalde plaatsen wordt een kat kaalgeschoren waardoor ze niet beschermd worden tegen de zon, de regen, nagels van andere katten, parasieten, ... Hierdoor kunnen sneller wondjes of huidproblemen ontstaan.
  3. De kat kan zijn eigen temperatuur niet meer regelen omdat er op bepaalde plaatsen geen vacht meer staat.
  4. Vaak scheren ze een stuk van de staart kaal. Dit kan ervoor zorgen dat uw kat zijn staart niet meer herkent en hier stress of gedragsproblemen aan overhoudt.
  5. Wanneer een kat goed voor zijn eigen vacht kan zorgen, bespaar hem de stress van het trimmen. Een kat gaat niet naar de kapper voor te ontspannen of voor zijn plezier.