Goedkoop jouw kat entertainen. Ken jij deze tips al?

Gepubliceerd op 18 juli 2021 om 01:34

Kattenspeeltjes zijn er in verschillende maten, kleuren en vormen maar ook in verschillende prijsklassen. In deze post overlopen we hoe jij goedkoop jouw kat kan entertainen want katten hebben geen dure spullen nodig om gelukkig te zijn.

Als we praten over kattenspeeltjes, moeten we eerst gaan kijken wat spelen voor katten betekent. Alle katten hebben een jachtinstinct, ook katten die niet effectief naar buiten kunnen om te jagen. Hierdoor hebben ze nood om op iets te jagen. Dat iets kan van alles zijn: speeltjes, speelkameraadjes of voeten en benen van het baasje. Je hoort het goed, katten die niet voldoende kunnen jagen, hebben soms de neiging om bewegende objecten in hun omgeving aan te vallen oa. jouw voeten en benen.

Buiten de jacht hebben ze nood aan regelmatig bewegen. Ondanks dat katten er om bekend staan heel erg veel te slapen en soms nogal "lui" van karakter te zijn, is dagelijkse beweging een must.

Wanneer de kat klaar is met spelen, berg je de speeltjes terug op in het luchtdicht zakje.

 

Noppenballetjes

Onze Kamiel speelt graag met noppenballetjes. Wanneer we deze op de grond doen stuiteren, rent hij er achteraan door de tuin om er daarna bij te gaan liggen en te wachten tot we opnieuw gooien. Deze balletjes gebruik je het best buiten omdat je anders wel eens scherven kan hebben. Ze verslijten niet snel en kunnen gemakkelijk proper gehouden worden. In aankoop kost het niet meer dan een paar euro. 

 

 

Vaak hebben katten de neiging om meer te slapen dan nodig omdat ze zich vervelen. Stimulatie tot beweging is dus noodzakelijk om obesitas en diabetes te voorkomen. 

Voor een goed spel zijn drie cruciale dingen nodig: een kat, een eigenaar en uiteraard het speeltje. Katten kijken niet naar het uiterlijk van het speeltje. Voor hun is de geur, de beweging en het geluid belangrijk. 

Welke goedkope speeltjes stimuleren mijn kat om te spelen?

Geurverrijking

Om goedkoop een goed geurtje aan de speeltjes te geven, schaf je je matatabistokjes, gedroogde valeriaanwortel of kattenkruid aan. 

Een van deze geurverrijkende middelen stop je samen met eender welk speeltje in een luchtdicht zakje. De geur stimuleert het spelen en maakt ieder speeltjes aantrekkelijk.

Foam balletjes

Een andere variant zijn zachte foam balletjes. Ze kosten eveneens niet veel. Deze zijn geschikter voor binnen te gebruiken omdat ze niet hard stuiteren. Omdat ze zacht zijn, kan jouw kat ze gemakkelijk met haar nageltjes vastnemen.

Foam balletjes kan je beter niet met geur verrijken omdat ze je kat ze kan stuk bijten en eventueel op de stukjes kan knabbelen of deze kan inslikken.

 

Springveertjes

Dan heb je nog de springveertjes, die ook lang mee gaan en voor een lage prijs te koop zijn. Laat ze een richting uit schieten en jouw kat probeert het te vangen. Wij gebruiken deze het liefste buiten zodat de kat over lange afstand kan lopen.

 

 

 

Gratis kattenspeelgoed

Wie kent het niet, je koopt iets nieuws voor je kat en jouw kat speelt met de doos. Katten houden van dozen omdat ze hen een veilig en geborgen gevoel geven. Dozen hebben hoge wanden waardoor de kat zich verstopt voelt maar toch dingen in de gaten kan houden als ze dat zou willen. Spelen met een doos kan heel leuk zijn. Je kan er er gaatjes in maken zodat jouw kat zijn pootje erdoor kan steken om dingen te vangen. Dozen zijn ook super om aan te krabben. Het krabben aan dingen is niet enkel voor hun nagels maar ook om hun spanning kwijt te geraken. 

 

Flessendopjes zijn nog zoiets waar katten maar al te graag achter aan hollen als ze gegooid of gerold worden. Je vindt ze dan steevast in grote getalen onder de zetel, samen met een resem balletjes. Een andere schot in de roos is een simpel propje papier. Zo lang je het kan gooien of kan laten bewegen, hebben katten voldoende fantasie om er een potentiële prooi in te zien.

 

Een bedenking die we wel willen maken bij gratis kattenspeelgoed is dat je als eigenaar moet opletten met cadeaulintjes. Katten hebben de neiging om er aan te knagen en jouw kat zal niet de eerste zijn die een lintje inslikt. Dit kan voor een opstopping zorgen in de darmen met een operatie tot gevolg. Laat dus nooit lintjes onbeheerd rondslingeren. 

 

 

Voedselverrijking

Een ander manier om je kat goedkoop te entertainen is door middel van voedselverrijking. Lees hier meer over in ons volgende artikel.

 

Heb jij zelf nog goedkope en succesvolle kattenspeeltjes of kattenspeeltips? Laat het ons zeker weten in de reacties! Want als Cat lovers leren wij van elkaar bij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.