Werkt jouw kat voor zijn eten? Tijd voor voedselverrijking!

Gepubliceerd op 20 juli 2021 om 23:23

Het magische woord om jouw kat zich goed in zijn vel te doen voelen is "verrijking". We gaan het vandaag hebben over voedselverrijking. Dit betekent dat jouw kat gaat moeten werken voor zijn eten. Seniorkat, volwassen kat of kitten? Ze hebben allemaal baat voor voedselverrijking op maat.

Moeite doen vooraleer je kan eten is voor katten iets instinctief. In het wild liggen de prooien niet zo maar klaar op een schoteltje maar moeten ze verschillende keren per dag op jacht vooraleer ze kunnen eten. Onze katten hebben echter wel altijd brokjes ter beschikking staan. Dit doen we omdat katten meerdere keren per dag een kleine portie eten. Maar all you can eat is niet iets wat katten stimuleert om te bewegen. Sterker nog, ze kunnen rustig voor de bak gaan zitten (sommige zelfs gaan liggen) en op hun gemak eten. Een gebrek aan uitdaging tijdens het eten kan er toe bijdragen dat katten zich gaan vervelen en hierdoor net meer gaan eten dan nodig is. Dit heeft dan weer tot gevolg dat er veel katten te dik zijn. Kortom, misschien moeten we het op een andere manier proberen. 

 

Voedselverrijking is het aanbieden van voedsel dat niet onmiddellijk beschikbaar is. Dit kan op verschillende manieren: in de vorm van speciale "schrokbakken"(ook slowfeeders genoemd), in puzzelvorm of DIY. Het opzet is dat de kat de brokjes er een voor een moet uithalen, hierdoor moet hij bewegen en nadenken. Een ander voordeel is dat de kat het eten niet naar binnen kan schrokken.

Schrokbakken

Je kent ze misschien van bij  honden, de speciale bakken met reliëf. Ze zijn voornamelijk uit pvc gemaakt maar tegenwoordig zie je ook steeds meer de handgemaakte versies uit keramiek. De kat moet met zijn pootje tussen de openingen gaan om de brokjes zo er uit te scheppen. Omdat er verschillende soorten bakken bestaan, zijn de uitdagingen steeds wat anders. Er zijn zelfs speciale varianten voor natvoer in de vorm van schrokmatjes. Je smeert het natvoer op het matje en het reliëf zorgt ervoor dat de kat moeite moet doen om al het lekkers uit de verschillende vormpjes gelikt te krijgen. Perfect voor onze Kamiel!

Puzzels

Hier hebben katten iets meer training voor nodig. Je verstopt om te beginnen snoepjes in de puzzel en de kat moet dan uitzoeken hoe hij het deurtje van de puzzel open krijgt om zo bij het snoepje te komen. Hier zijn eveneens moeilijkheidsgraden in. Duwen op een knopje, trekken aan het hendeltje, het deurtje openschuiven, het torentje omduwen of net brokjes uit een hoge toren of smalle gangetjes halen, je kan het zo gek niet bedenken. Deze puzzel gebruik je in het begin best onder toezicht zodat jouw kat hier op kan oefenen tot hij weet wat hij moet doen. Het is afhankelijk van kat tot kat hoe lang dit duurt. Sommige katten zijn al snel aan het moeilijkste niveau, andere doen enkel het eerste niveau en zijn het dan beu. Er zijn verschillende puzzels verkrijgbaar, dus je kan afwisselen. 

DIY

Voedselverrijking hoeft absoluut niet duur te zijn. Je kan ze gemakkelijk zelf maken uit bijvoorbeeld een eierkarton of wc-rolletjes. Wat je ook kan gebruiken zijn een muffinbakvorm of vormpjes voor ijsblokjes te maken. je kan je creativiteit de vrije loop laten gaan en jouw kat gaat echt het verschil niet merken tussen een voedingspuzzel uit de winkel of een zelfgemaakt exemplaar. Inspiratie kan je opdoen op de Facebook van Hersenwerk voor katten.

Snuffelmatten

Snuffelmatten zijn niet enkel iets voor honden, ook katten en zelfs knaagdieren vinden het leuk om hier op zoek te gaan naar lekkers. Het is in feite gewoon een matje met lange slierten stof, waar je snoepjes of brokjes tussen kan verstoppen. Als jouw kat van grotere uitdagingen houdt, kan je een groot snuffeltapijt aanschaffen.

 

Meerkatshuishouden

Wanneer er sprake is van een meerkatshuishouden waar stress is tussen de katten, is het naast voedselverrijking belangrijk om voldoende gewone eetkommen te voorzien. De formule hiervoor is: het aantal katten + 1. Als je 4 katten hebt, zou je dus 5 aparte voerbakjes moeten voorzien verspreid over het huis. Zo is het eten voor alle katten gemakkelijk beschikbaar. Deze formule telt trouwens voor alle kathuishoudens, niet enkel diegene met spanningen. Naast verrijking is beschikbaarheid van bronnen zoals voeding, drinken, kattenbakken, rust- en schuilplaatsen. Dit topic komt in de toekomst nog ter sprake in onze blogposts.

 

Wat zijn jullie ervaringen met voedselverrijking? Welke dingen zouden jullie graag willen proberen? Laat ons jouw mening of tips zeker weten in de reacties.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.