Jeuk of kale plekken bij jouw kat? Een overzicht van de meest voorkomende oorzaken

Gepubliceerd op 10 augustus 2021 om 23:16

Jeuk of kale plekken bij katten komen regelmatig voor en is iets wat een kattentrimmer niet kan behandelen. Wij raden dan ook aan om zeker contact op te nemen met jouw dierenarts om te voorkomen dat het erger wordt. In dit artikel geven wij een overzicht van hoe jij kan zien of jouw kat jeuk  heeft en wat de mogelijke oorzaken hiervan kunnen zijn. Wij willen benadrukken dat dit artikel bedoeld is om kattenliefhebbers te informeren over vaak voorkomende huidaandoeningen en niet om een diagnose te stellen. 

Hoe herken je jeuk bij katten?

Of jouw kat jeuk heeft, kan je enerzijds zien aan zijn gedrag. De kat krabt, hij likt (overmatig) op dezelfde plaatsen en hij trekt haar uit. Overmatig wassen kan zorgen voor kaalheid, ook wel alopecia genoemd. De haren breken af door overmatig wassen op een bepaalde plaats Hier zie je kale plekken en restanten van afgebroken haren.

Deze kale plekken kunnen symmetrisch of asymmetrisch voorkomen en de plaats waar de kat zich wast, kan een indicatie zijn voor de oorzaak.

Wanneer je naar de huid kijkt, kan het zijn dat je niets ziet of dat er roodheid, plekken, verheven huid, korsten, schilfers of wondjes aanwezig zijn. 

Het komt regelmatig voor dat katten een secundaire infectie krijgen omdat ze jeuk hebben. Dit betekent doordat de intacte huid jeukt deze beschadigt wordt door te krabben. Als de wonde infecteert, is er sprake van een secundaire infectie. 

Ik hoor jullie al denken: je ziet dat een kat jeuk heeft doordat hij zichzelf krabt. Dit klopt, maar het is allemaal iets gecompliceerder dan het lijkt. 

Jeuk kan veroorzaakt worden door een allergie, dit is een overreactie van het immuunsysteem op een bepaald allergeen. Naast allergie heb je ook overgevoeligheidsreacties, dit betekent dat de kat intolerant is voor bepaalde allergenen maar niet ernstig genoeg reageert om van een allergie te spreken. Bij een intolerantie kan de kat bijvoorbeeld een bepaalde voedingsstof zoals lactose, niet verteren. Andere dingen die jeuk veroorzaken zijn: wondjes, parasieten, tumoren en onderliggende lichamelijke aandoeningen.

Belangrijk is dat al deze bovenstaande symptomen door elkaar  kunnen voorkomen en niet gelinkt zijn aan een bepaalde oorzaak. Dit maakt jeuk en haarverlies een moeilijk probleem om op te lossen omdat de dierenarts eerst moet zoeken wat deze symptomen veroorzaakt. 

Vlooien

Een belangrijke oorzaak van jeuk die we vaak over het hoofd zien zijn vlooien. Mensen gaan er van uit, als ze geen vlooien of vlooienpoep zien in de vacht, dat er geen vlooien zijn. Voor veel mensen geeft het hebben van vlooien hen het gevoel dat hun huis onhygiënisch is. Dit maakt het moeilijker om te aanvaarden dat hun huisdier met een vlooienprobleem zit. Het voorkomen van vlooien kan echter in ieder huishouden. Zowel gemengde huishoudens met honden en katten of met meerdere katten, als huishoudens waar enkel een binnenkat zit. Vlooien betekenen niet dat jouw huis onhygiënisch is. Vlooieneitjes kunnen gemakkelijk door schoenen of andere voorwerpen binnengehaald worden, jouw kat hoeft daarvoor niet naar buiten te gaan. Zo heeft elke kat een risico op een vlooienbesmetting.

Wanneer is je kat nog behandeld tegen vlooien?

Een eerste belangrijke vraag die we ons moeten stellen bij een kat met jeuk of symmetrische kale plekken op de schouders, onderrug en liezen is: wanneer is de kat voor het laatst ontvlooid? Een goede eerste stap die je zelf kan ondernemen is het maandelijks ontvlooiien van jouw kat(ten) gedurende een periode van minstens 3 maanden, om te zien of de jeuk en/of kale plekken er na nog aanwezig zijn. Als dit niet het geval is, is er geen grote kans dat het gaat om een vlooienallergie, jeuk door de aanwezigheid van vlooien of een eenmalige reactie op een andere onbekend allergeen. 

Gebruik zeker een vlooienmiddel specifiek voor katten! Vlooienmiddelen voor honden kunnen giftig en dus ongeschikt zijn.

Andere oorzaken van haaruitval

Onderstaande afbeelding is een beknopte samenvatting van  de meest voorkomende oorzaken van haaruitval met kaalheid tot gevolg. Dit is niet van toepassing op haarverlies door de rui. Deze afbeelding is ter illustratie. Wanneer je merkt dat jouw kat last heeft van een van onderstaande symptomen, neem dan contact op met jouw dierenarts.

Zoals je op de bovenstaande afbeelding kan zien, zijn er verschillende oorzaken van jeuk en/of kaalheid. Sommige zijn gemakkelijker te behandelen dan anderen. Parasieten zoals vlooien, oormijten (otodectes) of schurft, zijn gemakkelijker op te lossen dan een allergie. Bij een allergie moeten eerst alle andere oorzaken uitgesloten worden en kan de dierenarts daarna zoeken naar het allergeen verantwoordelijk voor de jeuk.

Parasieten

Buiten vlooien bestaan er nog andere parasieten die jeuk en kaalheid kunnen veroorzaken. Oormijt komt regelmatig voor bij zowel katten als honden. Vaak zie je  naast jeuk ook andere symptomen zoals het scheefhouden van het hoofd of schudden met het hoofd, krabletsels aan de oren en korrelig zwart oorsmeer. Als deze symptomen niet aanwezig zijn, betekent het niet dat jouw kat geen oormijt heeft. Een kat kan oormijten hebben zonder dat je iets in de oren ziet. De oormijten kunnen zich buiten de oren ook op de huid verspreiden. 

Er zijn nog andere soorten parasieten zoals herfstmijten, schurft en luizen maar deze komen minder voor dan vlooien of oormijt.

Lees meer over jeuk en kaalheid bij katten in deel 2

Je kan een boek schrijven over jeuk en kaalheid bij katten, daarom splitsen wij deze artikels graag op. In het tweede deel kan je lezen over alle soorten allergieën bij katten en wat jij zelf kan doen aan jeuk en kaalheid bij jouw kat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.