Jeuk of kale plekken bij jouw kat deel 2

Gepubliceerd op 17 augustus 2021 om 21:44

In ons vorige  artikel spraken we over veelvoorkomende redenen van jeuk en kale plekken bij jouw kat. Vandaag gaan we het hebben over allergie. We bespreken de verschillende soorten en hoe je deze kan herkennen bij jouw kat. Ook hier willen we nog even vermelden dat bij huidproblemen zoals jeuk en kale plekken, het steeds belangrijk is om een dierenarts te raadplegen. Hoewel katten het niet altijd zullen tonen, ervaren ze hier meestal veel last van en kunnen ze door overmatig krabben en wassen, secundaire infecties oplopen.

Om te beginnen maken we een onderscheid tussen een allergie en een intolerantie. Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof, ook wel een allergeen genoemd. De allergische reacties waar wij in dit artikel over spreken, zijn de huidreacties. Een reactie op een allergie kan zich eveneens op andere manieren uiten maar dit komt in ons artikel niet aan bod.

Een intolerantie heeft niets met het immuunsysteem te maken, maar betekent dat het lichaam deze stof niet kan verwerken. Een voorbeeld van een intolerantie bij katten is lactose. De kat krijgt symptomen als ze teveel lactose binnen krijgen omdat hun lichaam de stof niet kan verteren door een enzymtekort. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in diarree.

Hoe herken je een allergie?

Het moeilijke bij dieren, is dat een allergie met huidreacties, meestal niet te onderscheiden valt van de andere symptomen (die reeds in ons vorig artikel besproken werden). De kat kan last krijgen van roodheid, korstvorming, jeuk, hyperpigmentatie, haarverlies of schilfertjes. Wanneer de kat dan begint te krabben, ontstaan er wondjes.

Bij een allergie zijn er een aantal klassieke plaatsen waar dit meer voorkomt dan bij andere aandoeningen. Wanneer er sprake is van jeuk, roodheid en haarverlies op het gezicht, wijst dit regelmatig op een allergie. Je ziet het voornamelijk boven de ogen, op het hoofd en in de nek. Dit betekent uiteraard niet dat als je dit bij jouw kat ziet, dat het effectief een allergie is. Andere aandoeningen zoals vlooien en oormijt, moeten zeker uitgesloten worden om tot deze conclusie te kunnen komen.

Andere typische allergie plaatsen zijn oren, rug, schouders, buik, liezen, achterwerk en voeten. Bij een vlooienallergie zie je voornamelijk een allergische reactie op de rug, schouders en in de liezen. 

Vlooienallergie

De meest voorkomende allergie bij katten is de vlooienallergie. Zoals we in ons vorig artikel al schreven, zien eigenaren vlooien snel over het hoofd. Dit komt omdat er een allergische reactie is, maar er geen vlooien of vlooienpoep te zien zijn. Sommige katten gaan ook nooit naar buiten en dan wordt er al snel gedacht dat ze dan geen vlooien kunnen krijgen. Vlooien kunnen voorkomen bij alle katten. Een kat die buiten gaat zal meer kans hebben om besmet te geraken, maar ook binnenkatten komen door onze schoenen of  de poten van andere huisdieren zoals honden in contact met vlooieneitjes. 

Je kan vlooien uitsluiten door een aantal maanden aan een stuk, jouw kat maandelijks te behandelen met een vlooienpipet. Let wel op dat dit een pipet is dat geschikt is voor katten. Alle katten in het huishouden als ook de omgeving, dient behandeld te worden.

Voedselallergie

Voedselallergie is soms moeilijk om te achterhalen. Als jouw kat last heeft van jeuk, kaalheid of huiduitslag, is het een goed idee om jezelf de vraag te stellen wat er de voorbije maand veranderd is. Heeft jouw kat ander voer gekregen of andere snoepjes? Heeft jouw kat in combinatie met de huiduitslag last van diarree of overgeven? Dit kan een teken zijn van een voedselallergie.

Rund, zuivel, kip of tarwe, zijn de meest voorkomende allergenen. Het is soms een lange zoektocht om te achterhalen waarvoor jouw kat precies allergisch is. Dit doe je aan de hand van een eliminatiedieet. Voor een eliminatiedieet kan je best een compleet ander eiwit kiezen dan de vermoedelijke allergeen. Als jouw kat allergisch is aan kip, is kalkoen geen goede keuze omdat dit te sterk verwant is. Je kan dan kiezen voor bijvoorbeeld vis of rundsvlees. De gekozen voeding mag niet gemaakt worden, waar het "besmet" kan worden met het allergeen. Dit betekent dat de dieetkeuze zuiver moet zijn.

Je kan ook kiezen voor een hypoallergeen voer. Dat voer bestaat uit gehydrolyseerde eiwitten. Deze eiwitten zijn in hele kleine stukjes gedaan, om zo weinig mogelijk allergische reactie uit te lokken. Je moet hier wel in het achterhoofd houden, dat zo een hypoallergeen dieet enkel geschikt is voor de katten die effectief allergisch zijn. De andere katten in huis eten beter normale voeding.

Overige allergieën

Omgevingsallergenen komen tegenwoordig meer voor. Jouw kat heeft dan een allergische reactie op bijvoorbeeld huisstofmijt of hooikoorts. Bij hooikoorts is het kenmerkend dat de kat enkel klachten heeft in het pollenseizoen.

Verder hebben we nog de contactallergie, dit wil zeggen: een allergische huidreactie door aanraking van de huid met een bepaald middel. Dit komt relatief weinig voor. Andere minder voorkomende allergenen zijn muggenbeten en medicijnallergieën. 

Vermoed je dat jouw kat misschien last heeft van een allergie? Neem dan zeker contact op met jouw dierenarts. Heb je zelf ervaring met allergieën bij katten? Laat dan zeker een reactie achter!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.