Waarom een trimbezoek bij katten niet altijd over rozen loopt.

Gepubliceerd op 1 september 2021 om 18:22

Er zijn een groot aantal redenen waarom een kat trimmen regelmatig veel moeilijker verloopt dan bij honden. Wij gaan ze even overlopen en bespreken hoe wij dit samen met onze trimklanten het beste aanpakken. Want kattenwelzijn is voor ons een belangrijke waarde!

Geen fluitje van een cent

Katten zijn mysterieuze dieren die tot op de dag van vandaag wetenschappelijke nog niet helemaal doorgrond zijn. Vele weten niet dat ze nog maar +-50 jaar gedomesticeerd zijn. Dit betekent dat bij katten hun instinct centraal staat en dat ze dagelijks gedragingen vertonen die ze in het wild zouden doen. 

Het komt er op neer dat een kat in het wild een solitaire jager is. Dit betekent dat ze voor voeding en overleven enkel op zichzelf aangewezen zijn. Dieren die in een groep leven, zoeken samen naar eten, helpen en beschermen elkaar, zorgen voor elkaars jongen.

Dit is bij katten enkel in uitzonderlijke gevallen waargenomen (het zou dan gaan om vrouwelijke katten en hun kittens).

 

De meeste katten vertrouwen enkel op zichzelf voor te overleven. Hierdoor zal een kat zo goed als nooit pijn of zwakte tonen, want dan zijn hun overlevingskansen kleiner. Als prooidier is de kat steeds op zijn hoede voor mogelijke aanvallen en hebben zij zelf alles onder controle. 

 

De dag van vandaag is dit instinct nog sterk aanwezig in onze huiskatten. Dit zorgt ervoor dat een kat redeneert vanuit: "ik moet mijzelf beschermen tegen mogelijk gevaar".

Jouw kat heeft dus ten allen tijde graag controle over de situatie waar hij zich in bevindt.

Je moet jezelf dan de vraag stellen, wanneer is er sprake  van controleverlies bij de kat? Het antwoord is eenvoudig, wanneer er voor de kat geen keuzemogelijkheden zijn.

 

Concrete voorbeelden hiervan zijn: opgesloten worden in een vervoersmandje om naar de dierenarts gebracht te worden maar ook samenwonen met andere katten. Een kat heeft nooit zelf de keuze gemaakt om deze katten toe te laten tot zijn territorium. Iedere nieuwe kat zorgt dus automatisch voor stress. Afhankelijk van het karakter van de kat, kunnen ze beter of minder goed met controle verlies om.

Welke keuzemogelijkheden moet jouw kan kunnen maken?

Wanneer we keuzemogelijkheden aan katten willen geven, moeten we nadenken op het niveau van de kat. Wat is er belangrijk voor een kat?

 • Veiligheid: kunnen schuilen of rusten voorspelbaarheid, bescherming,...
 • Voldoende beschikbaar voedsel en water
 • Jagen: een uitlaatklep om hun energie kwijt te kunnen
 • Zichzelf kunnen zijn: aanvaarding van wat de kat wel of niet leuk vindt en dit respecteren
 • Ongestoord en veilig hun behoefte kunnen doen
 • Communiceren met soortgenoten: markeren door aan voorwerpen te krabben of te schuren

Als kattenliefhebber wil je dat jouw kat niets tekort komt en voorzie je hen in deze bronnen. De algemene regel hieromtrent is:  AANTAL KATTEN+1.

Een kat heeft bijvoorbeeld 2 etensbakjes nodig, verspreid doorheen het huis. Heb je 2 katten? Dan betekent dit 3 etensbakjes. Hetzelfde geldt voor alle andere bronnen zoals water, kattenbak, krabpaal, schuilplaats, slaapplaats, speelmogelijkheden, ...

 

Om het kort samen te vatten: jouw kat moet dus kunnen kiezen welke bron hij op dat moment wilt gebruiken.

Kattenwelzijn vergroten we door de formule "aantal katten + 1" toe te passen 

Moeilijkheden bij het trimmen

Ik hoor jullie al denken "wat heeft dit met katten trimmen te maken?". Een trimbezoek aan huis of in een salon is iets onvoorspelbaar voor een kat. Een kat kent trimmen niet of heeft er al een slechte ervaring mee. Hij weet dus niet wat de bedoeling van de trimmer is en begrijpt niet waarom dit nodig is. 

We sommen hieronder de belangrijkste redenen op waarom katten een bezoekje aan of van de trimmer moeilijk vinden.

Verlies van controle

 • Een vreemde plaats, onduidelijk of het veilig is. Een vreemde persoon die je wilt aanraken.
 • Onvoorspelbaarheid: wat wil deze persoon met mij doen? 
 • Onduidelijkheid: waarom wil deze persoon dat met mij doen?
 • Forceren: deze persoon dwingt mij in een bepaalde houding en ik kan niet weg.

Pijn

 • Regelmatig hebben katten van 7 jaar en ouder (beginnende) artrose. Dit is soms de reden dat ze klitten krijgen. Opeens moeten ze dan bij iemand op bezoek die hun net op die plaatsen gaat kammen. Ze reageren hier boos op omdat deze persoon hun pijn doet.
 • Het uitkammen van een klit doet pijn. De kat heeft een gevoelige huid en trekken aan de vacht is heel onaangenaam. Soms hebben ze thuis reeds ervaring gehad met het baasje die, goedbedoeld, hun klitten uitkamt. Hun ervaring zegt hen dan dat wanneer ze de kam of borstel zien, ze zichzelf tegen deze pijn moeten beschermen. 
 • Katten die ooit een ongeval hebben gehad, kunnen na lange tijd nog last hebben van het genezen letsel. 

Ouderdom

 • Hoe ouder katten worden, hoe moeilijker het is om met eender welke verandering om te gaan. Een bezoekje op een vreemde plaats of een autorit is voor een senior kat stresserender dan voor een jonge vitale kat. Hier kan ook meespelen dat een oude kat door pijn of slijtage zich minder goed kan verdedigen tegen "aanvallen". 

Tekort aan basisbronnen

 • De basisbronnen die hierboven besproken worden, zijn essentieel om jouw kat zich goed in zijn vel te laten voelen. Wanneer deze niet of te weinig aanwezig zijn, kan er sprake zijn van chronische stress bij een kat. Een kat met chronische stress is veel minder flexibel en heeft een korter lontje dan een kat die dit niet heeft. Stresserende gebeurtenissen zoals een dierenarts of kattentrimmerbezoek zijn er dan voor deze katten de druppel die de emmer doet overlopen.

Karakter

 • Hoe een kat met een trimbezoek omgaat, hangt eveneens van zijn karakter af. Je hebt nu eenmaal katten die gemakkelijk in omgang zijn, angstiger van natuur zijn of gewoon zelfzeker. Een zelfzekere kat is op zich moeilijker te trimmen dan een angstige kat. De zelfzekere kat weet heel goed wat hij niet en wel wilt, en zal dit aan de trimmen duidelijk laten merken. Een angstige kat zal eerst proberen vluchten maar wanneer dit niet gaat, zal hij onbewust een keuze maken tussen fight en freeze. De kat zal ofwel zichzelf verdedigen of volledig bevriezen en alles toelaten.

Geur

 • Katten hebben een geweldig reukorgaan en ruiken bij een bezoek of daar een hond of andere kat is geweest. Wanneer er niet goed schoongemaakt of verlucht is, zorgt deze geur voor spanning. Ze ruiken een andere kat of een hond maar zien deze niet. Ze zijn dus op hun hoede dat ze aangevallen zouden kunnen worden. 

Samen pakken we dit probleem aan!

Jullie kennen jouw eigen kat het best. Twijfel zeker niet om jouw ideeën met ons te bespreken.

Katten trimmen is samenwerken met de eigenaar en de kat. Het is belangrijk dat je als eigenaar jouw kat in alle bronnen voorziet, zodat deze aan het begin van het trimbezoek zo weinig mogelijk stress ervaart. 

We passen ons aan, aan de kat die voor ons zit. Iedere kat is anders en we moeten, soms proefondervindelijk, bekijken wat het beste werkt voor deze kat. Soms betekent dit trimmen aan huis, de trimbeurt opsplitsen in kortere beurten, samenwerken met een dierenarts, ...

 

Bij Maison du Chat bieden we gratis een salonkennismaking aan voor jouw kat. Zo kan jouw kat langskomen en op zijn eigen tempo kennismaken met ons salon. In tussentijd kunnen wij jou wat meer informatie geven en belonen we de kat met een spelletje of snoepje. Zo wordt onze eerste kennismaking alvast positief. 

 

Wanneer we merken dat een kat pijn heeft, kan het een goed idee zijn om de trimbeurt stop te zetten en door te verwijzen naar een dierenarts voor pijnmedicatie. Wanneer een kat reeds pijnmedicatie neemt, is het goed om met jouw dierenarts te overleggen om deze eenmalig te verhogen bij een trimbezoek. 

Verder proberen we ook in het trimsalon de kat keuzes aan te bieden door hem bijvoorbeeld te laten kiezen waar hij het liefst getrimd wordt. Een proper trimsalon en dekentje met de geur van thuis stelt de kat al wat meer gerust op vlak van geuren. We werken eveneens met valeriaanwortel, een gedroogd kruid dat katten eerst speels maakt en hun daarna ontspannen. De meeste katten vinden dit heerlijk.

 

Wij proberen het trimbezoek steeds zo stressloos mogelijk te laten voorlopen maar kunnen dit niet zonder jullie hulp. Jullie kennen jouw eigen kat het best. Twijfel zeker niet om jouw ideeën met ons te bespreken. Het is ook belangrijk om een open visie proberen te behouden en om zowel de kat als onszelf tijd te geven om de meest geschikte methode te vinden voor jouw kat.

 

Wat zijn jullie ervaringen met dit onderwerp? Herkennen jullie jouw kat hier in of helemaal niet? Laat het ons zeker weten in de reacties!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.