Kruipt jouw kat in jouw kleerkast of onder jouw bed? Ontdekt waarom hij dit doet en hoe je dit kan voorkomen

Gepubliceerd op 2 januari 2022 om 16:25

Regelmatig tref jij jouw kat aan in de wasmand, verstopt in jouw kleerkast of zelfs onder het bed. Herkenbaar? In dit artikel overlopen we waarom katten hier een voorkeur voor hebben en hoe je dit kan voorkomen.

Je hebt net een verse mand was gestreken en opeens ligt er een kat in. Het beeld is bijna een cliché in de meeste kattenhuishoudens. Waarom doen katten dit? Om tot de kern van dit gedrag te komen, moeten we gaan kijken naar het instinct van de kat.

Katten zijn nog niet zo lang gedomesticeerd als honden. Dit betekent dat hun instinct prominent aanwezig is in hun dagelijkse gedrag.

 Een belangrijk uitgangspunt om te onthouden als je een kat benadert, is dat ze solitaire jagers zijn maar ook  prooidieren.

Een kat heeft dus ten allen tijde nood aan een veilige en voorspelbare omgeving. Ze rusten  graag uit op plaatsen waar ze beschut zijn en/of alles goed in het oog kunnen houden. Dit zijn voornamelijk hoge plaatsen als ze het overzicht willen bewaren en verstopplaatsen als ze zichzelf willen terugtrekken.

Waarom katten graag in wasmanden of kleerkasten liggen door Maison du Chat

Een wasmand is meestal een hogere mand waar de kat zich tussen de kleding in kan verstoppen en door over de rand te kijken dingen in het oog kan houden. Daar komt dan nog eens bij dat katten graag op warme plaatsen liggen, zoals pas gestreken wasgoed. Het is voor hun eveneens belangrijk dat alles naar zichzelf ruikt. Dingen met hun eigen geur geven hun een veilig gevoel. Jouw geurige wasverzachter geeft hen dus het signaal om hun geur te verspreiden.

 Dit is overigens ook de reden dat katten in een "vuile" wasmand gaat liggen. Vaak ruiken deze kledingstukken naar sterke menselijk geuren zoals zweet.

 

Angstigere, onzekere katten of katten die rust nodig hebben, kruipen regelmatig  in een kleerkast of onder het bed. Daar zitten ze  beschut en veilig tegen aankomend gevaar (bijvoorbeeld andere katten of vreemd bezoek). Ze kunnen in alle rust hun dutje doen en vanuit hun schuilplaats aankomende bedreigingen in het oog houden. 

Vind je het niet leuk dat jouw kat zich hier verstopt? Dan sommen we voor jou een aantal alternatieven op:

    Plaats mandje in jouw KALAX kasten van Ikea

    • Een kartonnen doos is altijd een succes bij katten. Je kan deze eender waar zetten in het huis.

    • Zorg dat jouw kat op verschillende plaatsen in het huis een "verstopplaatsje" heeft. (Minstens 1 verstopplaats per kat + 1 extra)

    • Een zacht mandje bovenop de hoogste kast in het huis.

    • Op een rustige plaats een verstopholletje plaatsen.

    • In de bekende Ikea Kalax kasten passen verschillende soorten kattennestjes.

    • Een krabton of krabpaal met holletjes in.

    • Katmeubilair dat je tegen de muur kan schroeven. Zo kan jouw kat op een hoog en droog

      plaatsje alles in het oog houden.

    • Een kattenhangmatje tussen de poten van een stoel.

    • Een kattenholletje in de kleerkast, zodat de kat hier in gaat liggen en niet op jouw kleding.

    • Een wasmand speciaal voor jouw kat, met een zacht dekentje of kussen in.

    • De draagmand voor naar de dierenarts, is een perfect verstopplaatsje.

    • Een hangmatje dat je aan het raam kan bevestigen.


    Plaats een of meer van deze dingen in de kamers waar jouw kat zich vaak verstopt. Laat deze mandjes een tijdje staan. Bij katten is het normaal dat ze niet direct in een nieuwe mand gaan liggen. Indien deze na een aantal maanden niet gebruikt zijn, kan je ze van plaats veranderen. Best hou je dan rekening dat je de verstopholletjes op een rustige plaats zet, waar weinig doorgang is van andere dieren of mensen. De hogere verstopplaatsen kunnen wel op deze plaatsen, gezien de kat dan van op een hoogte alles in het oog kan houden. 


    Indien jouw kat zich meer dan normaal verstopt of niet meer uit zijn verstopplaats komt, kan dit een teken zijn van stress of angst. Ga dan steeds langs de dierenarts om jouw kat te laten nakijken. Indien er geen lichamelijk probleem is, wijst dit vermoedelijk op een gedragsprobleem. Neem dan contact op met een kattengedragstherapeut om te bekijken waarom jouw kat opeens angsten vertoont.

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Marja Fakkel
    3 maanden geleden

    Maakt mijn zorgen omdat hij steeds maar tussen 2 dozen in mijn kledingkast blijft liggen